Sous vide a pohánka s mrkvou a pórom
1. APRÍLA 2021
HYZA
Koľko má podôb, toľko má aj využití. Pohánka k nám prišla zo Strednej Ázie, a hoci získala popularitu až v posledných rokoch, na stoloch našich predkov sa nachádzala už od nepamäti. Túto bezlepkovú superpotravinu, ktorá posilňuje nielen naše srdce, si pripravíte rýchlo a jednoducho. Dôležité je však správne ju dochutiť.
Pohánka. Poznáte jej tajomstvo?
Pohánka jedlá, alebo aj turecké zrno, je nenáročná jednoročná bylina, ktorú charakterizuje vysoká, červenkastá a málo rozvetvená byľ, srdcovité listy a biele alebo ružovkasté kvietky rastúce v súkvetiach. Semená sú tmavohnedej farby, zvláštneho trojhraného tvaru. Aj keď bola v minulosti pohánka považovaná za obilie chudobných, v skutočnosti je to veľmi zdravá a prospešná plodina, čím sa právom radí medzi superpotraviny. Keďže neobsahuje lepok, je vhodná aj pre celiatikov a vegetariánov. Je tiež vhodná aj pri redukčných diétach, pretože má nízky obsah tuku.
Benefity:
- Neobsahuje glutén.
- Je výdatným zdrojom stopových prvkov, najmä mangánu, magnézia a medi.
- Obsahuje množstvo vitamínov skupiny B: pyrodoxín (B6), kyselinu pantoténovú (B5), niacín, folát, tiamín a cholín.
- Má vysoký obsah vlákniny a esenciálnych aminokyselín.
Pohánka vám dokáže vykúzliť zdravé a chutné jedlo na mnoho rôznych spôsobov. K najobľúbenejším patria pohánkové kaše, pohánkové cestoviny či pohánkové klíčky. My vám dnes prinášame jednoduchý recept na prípravu pohánky s mrkvou a pórom, ktorá sa výborne hodí ako príloha ku kuraciemu mäsu.
Pohánka s mrkvou a pórom
Čas prípravy: 30 minút
Potrebné ingrediencie:
- 200 g pohánky
- 300 g mrkvy
- 1 ks póru
- 2 PL masla
- 1/2 ČL soli
Postup prípravy
- Najskôr si pohánku dôkladne prepláchneme vo vlažnej vode, čím ju zbavíme prípadných nečistôt.
- Následne ju vložíme do hrnca. Pohánka si bude vyžadovať, rovnako ako ryža, zaliatie dvojnásobným množstvom vody. Vodu s pohánkou osolíme a dáme variť. Varíme ju približne 10 minút, následne ju stiahneme z plameňa a necháme „dovariť” v zakrytom hrnci, zhruba ďalších 10 minút.
- Kým sa nám pohánka varí, pripravíme si zeleninu. Najskôr si očistíme mrkvu a nastrúhame ju na jemno. Následne umyjeme pór a nakrájame ho na malé kolieska.
- Rozohrejeme si panvicu, na ktorej speníme maslo. Vložíme nakrájanú zeleninu a dusíme, pokým nám mrkva a pór nezmäknú. Tento krok nám zaberie približne 5-8 minút.
- Keď je pohánka mäkká, odstavíme ju z plameňa. Ak počas varenia nenasiakla všetku vodu, prebytočnú vodu precedíme.
- K pohánke pridáme udusenú zeleninu a môžeme bleskovo servírovať k chutnému kuraciemu mäsku.
Tipy, ako pripraviť dokonalú pohánku:
- Pohánka svojou chuťou nemusí ulahodiť každému. Ak dáte v obchode prednosť mechanicky lúpanej pohánke pred pohánkou lúpanou teplom, jej chuť i vôňa bude jemnejšia.
- Ak sa bude pohánka variť kratšie a necháte ju „dovariť” v zakrytom hrnci, zachová si viac živín.
- Pohánka získa skvelú chuť, ak ju necháte cez noc namočenú vo vodu.