Sous vide a quinoa s kurkumou a hráškom
1. APRÍLA 2021
HYZA
Quinoa má mnoho priaznivých účinkov na naše zdravie i trávenie. Vedci dokázali, že nielen výborne zasýti, ale dokáže aj odbúravať nadbytočný stres. Právom sa radí k potravinám, ktoré sú najbohatšie na cenné živiny a ako jedna z mála rastín obsahuje všetky esenciálne mastné kyseliny, ktoré naše telo potrebuje prijať. Viete, ako si ju správne pripraviť?
Quinoa. Čo ste o nej nevedeli?
Quinoa bola známa už v období Inkov, ktorí ju nazývali „matkou obilia“. Quinoa však napriek tomu nie je obilím, ale tzv. „pseudoobilím” – za jej príbuzných sa považuje špenát, mangold a červená repa. Hoci jej domovom je najmä Stredná a Južná Amerika, do budúcna sa uvažuje o jej rozsiahlom pestovaní aj v iných častiach sveta, čím má prispieť k boju proti hladu. Odborníci jej dokonca udelili titul: „poklad pre výživu sveta”. A niet sa čomu čudovať. Quinoa je ľahko stráviteľná, obsahu málo tuku a čo sa týka príjmu proteínov, je vhodnou alternatívou aj pre vegetariánov. Pýši sa celým radom cenných minerálov a vitamínov B, prostredníctvom ktorých dokáže naše telo ešte lepšie zúžitkovať bielkoviny.
Benefity:
- Je bohatá na vlákninu, minerály, antioxidanty a všetkých deväť esenciálnych aminokyselín.
- Jej konzumácia môže zlepšiť hladinu cukru a cholesterolu v krvi.
- Je jednou z najzdravších a najvýživnejších potravín na svete.
Pripravte si tento výživový poklad rýchlo a jednoducho s naším chutným receptom. Získate tak ideálnu prílohu ku kuraciemu mäsu a vytvoríte si chutné a zdravé jedlo.
Quinoa s kurkumou a hráškom
Čas prípravy: 25 minút
Potrebné ingrediencie:
- 180 g quinoy
- hrášok
- cherry paradajky
- 1 ČL soli
- 1 ČL kurkumy
- kozí syr
Postup prípravy:
- Quinoa si bude vyžadovať dôkladné prepláchnutie. Vysypeme ju preto do sitka a pod horúcou tečúcou vodou ju zbavíme nečistôt.
- Následne ju vložíme do menšieho hrnca a zalejeme vodou. Za občasného miešania privedieme quinou k varu.
- V tomto momente pridáme lyžičku soli, kurkumu a variacu sa quinou prikryjeme. Na miernom ohni ju varíme 10 – 15 minút.
- Po uplynutí stanoveného času hrniec stiahneme z plameňa. Quinoa si bude vyžadovať ešte približne
5 minút odležať a „dovariť” pod pokrievkou. - Keď je quinoa hotová, dôkladne ju premiešame vidličkou a môžeme servírovať. Do pripravených misiek si naložíme porciu quinoy a podľa chuti dozdobíme hráškom, cherry paradajkami a kozím syrom.
Tipy, ako pripraviť dokonalú quinou:
- Pri izbovej teplote bez prístupu svetla a vzduchu vydrží zrno quinoa až jeden rok.
- Quinoa sa dá pripraviť na tri spôsoby. Môžete ju variť, spracovať s múkou alebo vypukať ako pukance.
- Ak chcete, aby mala quinoa zaujímavejšiu chuť či farbu, pridajte do vody napríklad kurkumu, červenú papriku alebo vaše obľúbené koreniny. Ak ju zalejete vodou zriedenou so šťavou z repy, quinoa získa peknú ružovú farbu.