Sous vide a šalát z rukoly s parmezánom, citrónom a olivovým olejom
1. APRÍLA 2021
AUTOR RECEPTU
HYZA
TRVANIE
10m
POČET PORCIÍ
2
Ľahký, rýchly a svieži. Aj taký môže byť obed. Najmä v teplých letných mesiacoch, ale kľudne aj po celý rok. Jednoducho vždy, keď máte chuť na zdravé jedlo, ktoré vás zasýti, ale nezaťaží. Stavte na šalát z rukoly, je to ideálna príloha ku kuraciemu mäsu.
Rukola. Čo ste o nej nevedeli?
Rukola je starodávna listová zelenina, ktorá sa začala pestovať približne v 6. storočí. Pre svoje liečivé vlastnosti bola hojne využívaná v celej našej histórii. Jej popularita síce začala v 19. a 20. storočí jemne klesať, no teraz sa opäť vracia na výslnie modernej gastronómie ako jedna z najzdravších potravín. Rukola je obľúbená najmä v talianskej, anglickej a nemeckej kuchyni. Má príjemnú korenistú chuť a pýši sa množstvom výživových hodnôt. Poďme sa na ne pozrieť bližšie:
Benefity:
- Rukola prečisťuje organizmus a podporuje chuť k jedlu.
- Má pozitívny vplyv na čistotu krvi a pečene.
- Obsahuje luteín a betakarotén, vitamín A, B, C, E a K.
- Rukola tiež obsahuje draslík, vápnik, fosfor, horčík, sodík, železo, zinok, mangán, selén, meď, omega 3 a omega 6 kyseliny.
Pripravte si šalát z rukoly, ktorý vás príjemne prekvapí svojou jednoduchosťou. Nechajte sa inšpirovať a vyskúšajte náš chutný a rýchly recept na prílohu ku kuraciemu mäsu.
Šalát z rukoly s parmezánom, citrónom a olivovým olejom
Čas prípravy: 5-10 minút
Potrebné ingrediencie:
- 1 balenie rukoly
- 1 ks citróna
- 1 PL olivového oleja
- čierne korenie
- parmezán
Postup prípravy:
- Rukola by sa mala najskôr dôkladne premyť pod tečúcou vodou.
- Premytú rukolu môžeme následne naservírovať do hlbokej misky.
- Potom rukolu pokvapkáme olivovým olejom. Je len na našej chuti, či rukolový šalát pokvapkáme pár kvapkami oleja alebo zalejeme polievkovou lyžicou.
- Na rukolový šalát vytlačíme šťavu z jedného citróna, posypeme čiernym korením, nastrúhame parmezán (podľa chuti) a šalát dôkladne premiešame.
- Rukolový šalát á la ľahká a svieža príloha ku kuraciemu mäsu je pripravená!
Tipy, ako na rukolu:
- Rukola by mala mať zelené lístky, ktoré nie sú zvädnuté alebo sfarbené.
- Rukolu skladujte neumytú, suchú, zabalenú vo vlhkej papierovej utierke v chladničke. Rukola má tendenciu rýchlo podliehať skaze, preto by ste ju mali skonzumovať čo najrýchlejšie, ideálne v priebehu niekoľkých dní.
- Rukola sa môže konzumovať v surovom i tepelne upravenom stave. Môžete ju nasekať a použiť namiesto byliniek, pridať do zeleninového šalátu, na cestoviny, pizzu, uvariť si z nej polievku či pripraviť chutné pesto.