Ako spoznať kvalitné kuracie mäso na pultoch predajní?
13. MARCA 2023
Stojíte v obchode pred chladiacim pultom, z ktorého na vás lákavo vykúka široký sortiment kuracieho mäsa. Výrobky sa medzi sebou líšia nielen svojím vzhľadom – rozdielna je veľkosť mäsa, farba, ale aj značka, etiketa a v neposlednom rade cenovka. Ako sa v tom všetkom vyznať? Poďme sa na to pozrieť pekne po poriadku.
10 pravidiel, ako na výber kvalitného kuracieho mäsa:
1. Prirodzená veľkosť kuracieho mäsa
Každá časť mäsa má svoju prirodzenú veľkosť, ktorou by sme sa mali riadiť. Určite ste už v obchode zahliadli skutočne obrovské kuracie prsia, ktoré na prvý pohľad vyzerajú mimoriadne lákavo. A práve v tomto prípade treba byť ostražitý. Veľké či neprirodzene obrovské diely, napr. stehná a rezne totiž znamenajú, že sú z kuraťa, ktoré je obrovské a právom si môžeme položiť otázku, či do takejto veľkosti dorástlo prirodzenou cestou.
2. Rôzne farby kuracieho mäsa
V prípade farieb je nutné poznamenať, že iné sfarbenie nemusí vždy vypovedať o vyššej či nižšej kvalite kuracieho mäsa.
Farba mäsa je totiž odrazom rôznych aspektov. Ovplyvnená môže byť spôsobom kŕmenia, ale aj spôsobom spracovania. Napríklad kurčatá HYZA sa naparujú pri nižšej teplote tak, aby bola zachovaná vonkajšia časť kože, ktorá funguje ako prirodzená ochranná bariéra jeho povrchu (čiže mäsa). Takto spracované mäso sa vyznačuje vysokou kvalitou aj napriek jeho sfarbeniu. Spoliehať by sme sa preto mali najmä na overenú značku, ktorá je garanciou kvality a spoľahlivosti dodávateľa.
3. Kuracie mäso bez zápachu
Ďalším atribútom kvality kuracieho mäsa je jeho vôňa, respektíve jej nedostatok: mala by byť totiž neutrálna. Ak teda zacítite pri mäse akýkoľvek neprirodzený zápach (kyslosť, hnilobný pach), takýto produkt jednoznačne nekupujte – rozhodne nejde o čerstvé mäso a jeho konzumácia by bola pre vaše zdravie riskantná!
4. Štruktúra kuracieho mäsa
Pokiaľ kuracie mäso nedrží pokope, má tendenciu sa rozpadávať či vizuálne pôsobí mazľavým dojmom, je to opätovný signál k tomu, aby ste si ho do košíka nevkladali. Čerstvé mäso nikdy nejaví uvedené známky, práve naopak: Je pevné, drží si svoj tvar, má pružnú konzistentnú štruktúru a absentuje akúkoľvek mazľavosť.
RÝCHLY TEST STLAČENÍM PRSTA: To, či je kuracie mäso čerstvé, môžete priamo v obchode zistiť aj jednoduchým testom. Stačí, ak ukazovákom jemne zatlačíte na svalovinu mäsa, aby sa vytvorila malá priehlbina. Následne pozorujte, ako sa bude priehlbina správať. Ak sa po chvíľke priehlbina rozplynie a mäso sa vráti do svojho pôvodného tvaru, máte pred sebou čerstvý kus mäsa!
5. Obal a etiketa výrobku
Obal výrobku obsahuje etiketu, z ktorej môžeme vyčítať cenné informácie o dodávateľovi aj o kvalite mäsa. Všímať by sme si mali jednak logo značky, identifikačnú značku dodávateľa (SK 106 ES), ale aj povinné údaje o bezpečnosti a garancii pôvodu mäsa. Tu treba rozlišovať medzi dvomi údajmi: krajinou chovu (teda miesto, kde bolo kurča vykŕmené) a krajinou spracovania (miesto, kde došlo k spracovaniu samotného mäsa).
Napríklad označenie “SK 106 ES” je poznávacím znakom slovenského výrobcu HYZA a.s. Topoľčany. Dôležitým parametrom je aj dosledovateľnosť pôvodu mäsa
a dôraz na detaily pri vlastnom spracovaní v HYZE.
Na etikete niektorých výrobcov treba byť obozretní pri označeniach typu „krehčené“, „šťavnaté“, „solené“ alebo „mäsový prípravok“ v blízkosti názvu kura
cieho mäsa. V týchto prípadoch nejde o čisté mäso, ale o mäso, ktoré môže byť nastreknuté vodou, a to až do podielu 40 %. Podstatným údajom je aj dátum spotreby – tu jednoznačne platí rovnica, že čím je kuracie mäso čerstvejšie, tým je chutnejšie.
6. Chladené kuracie mäso vs. mrazené kuracie mäso
Chladené mäso má svoje výhody – napríklad nám umožňuje kontrolu jeho farby, vône či pružnosti. Naopak mrazené kuracie mäso mohlo precestovať z miesta spracovania a zamrazenia na pulty predajní stovky kilometrov a zažiť viaceré teplotné zmeny (pri ktorých sa rozmrazilo a opäť zmrazilo). Čím ich bolo viac, tým viac utrpela aj kvalita mäsa.
TIP: Istým indikátorom toho, že kuracie mäso už bolo rozmrazené, je prítomnosť väčšieho množstva zmrazených vodných kryštálikov, prípadne zmrazená tekutina okolo mäsa.
V HYZA sa preto snažíme o rýchle vychladenie celých kurčiat (ideálne pod 4 °C a nižšie) a expresne rýchle spracovanie – rozporcovanie, zabalenie, označenie a distribúciu do obchodov. Priestorová teplota vo vitrínach a chladničkách by mala zodpovedať skladovacím podmienkam uvádzaných na etiketách produktov od výrobcu. Tu platí zásada, že čím je teplota nižšia, tým lepšie.
7. Lacné kuracie mäso vs. drahšie kuracie mäso (je tam naozaj rozdiel?)
Ceny potravín nemilosrdne stúpajú a mnohí z nás siahame po cenovo výhodných ponukách. A keďže mäso býva drahšou položkou nákupu, sme na jeho cenovú reláciu špeciálne citliví. V tomto prípade však stojí úspora financií skutočne na zamyslenie sa. Výrazne lacné mäso je totiž takmer vždy signálom, že mäso nemusí byť príliš kvalitné.
Spoľahlivý dodávateľ, ktorý pristupuje k chovu a spracovaniu mäsa skutočne poctivo, totiž musí do konečnej ceny výrobku započítať aj množstvo vstupných nákladov (náklady na bezpečný chov, kvalitné krmivo, veterinárnu starostlivosť, šetrné spracovanie, spôsob prepravy a iné).
8. Správna preprava mäsa z predajne do domácnosti
Ak si z tohto odseku zapamätáte jednu vec, nech je to táto: kuracie mäso po nákupe doneste domov čo najrýchlejšie. Jeden tip. Vystavovanie vonkajším teplotám kuraciemu mäsu vôbec neprospieva. Dôsledkom toho môže byť skrátená záruka či rozmnožovanie mikroorganizmov v kuracom mäse. Snažte sa preto doniesť mäso po nákupe v čo možno najrýchlejšom čase. Najmä v letných mesiacoch vám skvelú službu urobia prenosné chladničky alebo praktické termo tašky.
TIP: Do rovnakej tašky (resp. termo tašky) ukladajte potraviny, ktoré si vyžadujú skladovanie pri podobnej teplote (napr. pod 4°C).
9. Správne rozmrazovanie kuracieho mäsa
Pri rozmrazovaní by sme mali dodržať pokyny výrobcu uvedené na obale To nám zaistí zachovanie bezpečnosti kuracieho mäsa. Ako na to? Existuje viacero správnych spôsobov: Pokojne ho napríklad rozmrazujte v chladničke, no dbajte na to, aby bolo kuracie mäso v pôvodnom obale alebo vo vhodnej nádobe. Ďalším správnym spôsobom rozmrazovania je použitie mikrovlnky. Pamatäjte si však na zásadu, že rozmrazené potraviny sa nesmú znovu zamraziť.
10. Správna manipulácia s kuracím mäsom
Aby ste predišli kontaminácii potravín vo vlastnej kuchyni, stavte na dodržiavanie nasledujúcich štyroch zásad:
- mäso pripravujte až potom, ako pripravíte ostatné potraviny
- na surové mäso si vyčleňte špeciálnu dosku na krájanie, prípadne aj nôž na mäso
- príbory a dosky na krájanie po každom kontakte s kuracím mäsom dezinfikujte horúcou mydlovou vodou
- medzi dotykom surového mäsa a ostatnými potravinami si umyte ruky mydlom v horúcej vode
Platí tu jednoduché pravidlo jednej cesty. Urobte vždy jednu ucelenú aktivitu, napr. si nakrájajte všetko mäso a až potom ho okoreňte.
Tieto jednoduché postupy vám nezaberú veľa času. Ak ich nedodržíte, vaša kuchyňa sa ľahko môže premeniť na neviditeľnú množiareň baktérií, ktorá má reálny potenciál ohroziť vaše zdravie.