Dobré jedlo: Odmeňme sa za ťažký deň
27. MARCA 2023
Rána bývajú hektické a na raňajky nie je veľa času. Obed však predstavuje gurmánsky vrchol dňa a večera je jeho zlatým klincom – je to priam odmena za celodennú námahu. Veríme, že súhlasíte. Veď jedlo samotné nemusí byť iba prostriedkom, ale aj cieľom. Ako vraví Jamie Oliver: Nejeme preto, aby sme žili, ale žijeme preto, aby sme jedli. Isteže, týmto heslom sa neriadime vždy, občas však potrebujeme zhrešiť, aby sme sami seba v tejto rozháranej dobe trochu potešili. A tiež preto, aby sme sa vedeli nakopnúť do každodenných úloh.
Doprajme si radosť
Áno, jedlo by nám malo spôsobovať potešenie, ktoré v našom mozgu spustí menšiu lavínu dopamínu (hormónu šťastia). Chcete diétnejšiu pochúťku? Vyberte si ako základ svetlé kuracie mäso, ktoré má menej tuku, napríklad prsné rezne. Tmavé časti kuraťa majú viac železa a tuku – nositeľa chuti. Ak sa teda chcete jedlom odmeniť, siahnite po častiach, ktoré tuku obsahujú viac. “Chuť je veľmi dôležitým atribútom. Ak jedlo nie je dobré, tak ma k zjedeniu samotné nutričné benefity rozhodne nezlákajú,” vraví foodblogerka Simona Malková. Tuk je síce ťažší na trávenie (i keď ten kurací je ľahšie stráviteľný, než napríklad bravčový), ale vždy môžete mať po ruke nápoj s obsahom enzýmu pepsín alebo šumivý nápoj so zásaditou chuťou na neutralizáciu kyseliny.
Spomenutá foodblogerka Simona patrí k ľuďom, ktorí vedia jedlo kreatívne povýšiť na novú úroveň. Jej špecialitky na tanieri ulahodia očiam, aj chuťovým bunkám. Tu nastupuje pravý kulinársky zážitok, ktorý si občas rada dopraje aj Simona: “Kulinárske zážitky rada vyhľadávam, či už v reštauráciách, alebo vo vlastnej kuchyni.”
Rovnako ako známa foodblogerka aj my radi pracujeme s vizuálnou stránkou jedál, ktoré musia v prvom rade spĺňať základné potreby. Predtým, ako zasýtime naše žalúdky, jedlo naaranžujeme tak, aby sme vám ho mohli ponúknuť prostredníctvom sociálnych sietí. Preto ak si chcete dopriať radosť z jedla a zároveň potešiť svoje estetické cítenie, inšpirujte sa niektorou z našich lahôdok. Pripravili sme ich nielen s láskou k jedlu, ale aj k sebe samým.
Najdrahšie pochúťky
Ak sa raz ocitnete v Hong Kongu, skúste pravý kulinársky zážitok. Navštívte francúzsku reštauráciu Belon a objednajte si plnené kuracie stehno. Za cenu približne 45 dolárov Dostanete pochúťku pripravenú z húb matsutake a hydinovej pečienky. Znie to lákavo, všakže?
Ak sa vám cena vo vychýrenej reštaurácií zdá vysoká, predstavte si rodinnú večeru pripravenú z kurčaťa plemena Ayam Cemani, pochádzajúceho z Indonézie. Cena za kus tohto čierne sfarbeného kurčaťa sa šplhá do závratných výšin – pripravte si až 5 000 dolárov! Za túto sumu dostanete do čierna sfarbené nielen perie, ale aj jazyk, samotné mäso, vnútorné orgány či dokonca kosti. Vraj čas sú peniaze – netušíme, koľko ho musíte obetovať, ak chcete ochutnať najdrahšie kurča na svete. Len aby neprihorelo na panvici…
Alebo si ušetrite všetku tú námahu a čas (venujte ho radšej svojej rodine či priateľom). Zastavte sa v niektorej, či už z pojazdných alebo gril prevádzok, kde grilujú kurčatá grilovacích prevádzok HYZA, kde dostanete kvalitné mäso pripravené tak, aby vás svojou chuťou skutočne odmenilo.
Prispôsobte stolovanie jedlu
Navštívili ste už niektorú z exotických destinácií a ochutnali miestnu kuchyňu? Možno vás však ťažká a úmorná cesta spojená s mnohými nepríjemnosťami ani neláka. Veď dopriať si cudzokrajnú kuchyňu môžete aj tak, všakže?
Ak hodláte venovať stolovaniu viac úsilia, skúste prispôsobiť aranžovanie stolovania konkrétnej kuchyni. Rozhodli ste sa napríklad ku kuraciemu mäsku dodať ako prílohu ryžu? Okoreňte svoje stolovanie vzhľadom Ázie. Stačí pár nepatrných detailov na doladenie atmosféry. Konárik rozkvitnutých čerešní po celý rok síce nezoženiete, ale paličky, vonná sviečka či hudba v pozadí (stačí nájsť príslušný playlist na YouTube či Spotify) vás vezmú na výlet do niektorej z krajín ďalekého východu.
Možnosti sú nekonečné. Čo keby ste danej kuchyni prispôsobili napríklad aj svoje oblečenie? Ak sa k tomu naučíte jednu, dve frázy daného jazyka, skúsenosť bude nezabudnuteľná. Takže: どうぞお召し上がりください alebo Dōzo omeshiagarikudasai! (čiže Dobrú chuť!)
Ramen, Ramyon, Pho Ga
V Ázii sa môžete stretnúť s obrovským množstvom variantov jedál z kuracieho mäsa. Vyskúšajte japonskú polievku Ramen v rôznych podobách, ale takmer vždy s vajíčkom na hniličku, jeho kórejskú obdobu Ramyon (tentokrát bez vajíčka) alebo vietnamskú Pho Ga, ktorú miestni kulinári ozvláštňujú kúskami limetky. Vynikajúca odmena a zároveň kulinársky zážitok.
Motivujme sa a odmeňujme
Motivačných rečí do práce či učenia ste už iste počuli viac než dosť. Čo ak sa vám však jednoducho nechce? Doprajte si malú pochúťku. Môže radosť z drobného prehrešku nakopnúť k mentálnemu výkonu? Potešíme vás – veda je na vašej strane. Na základe testu vedci dokázali, že jedlo dokáže výrazne zlepšiť výkonnosť pri riešení úloh. S výsledkami výskumu sa radi stotožňujeme a súhlasí aj Simona Malková, ktorá zároveň dodáva: “Pri takýchto odmenách treba byť veľmi opatrný – veľa ľudí práve skĺzne k sladkostiam či iným nezdravým jedlám, lebo “veď si zaslúžim”. Pre mňa je odmenou chutné a nutrične hodnotné jedlo, ktoré si môžem v pokoji dopriať.”
Toto je našich pár rád, ako povýšiť jedlo dňa na vyššiu úroveň a spríjemniť si každodenné povinnosti. A keďže láska ide cez žalúdok, máme pre vás poslednú radu: doprajte si kulinárske pôžitky vo dvojici. Láska predsa chutí. ❤️