Odhaľte 9 najčastejších chýb pri grilovaní

27. JÚLA 2023

najcastejsie-chyby-pri-grilovani

Milujeme ho azda všetci. Chrumkavé, delikátne prepečené a dochutené kuracie mäso, ktorého vôňa sa rozlieha do okolia. Kým sa však do tejto obľúbenej formy prípravy mäsa pustíme, povedzme si niečo o tom, ako sa vyvarovať chýb pri jeho príprave, aby bolo výsledkom perfektné grilované kuracie mäso.

Aké sú najčastejšie chyby pri grilovaní kuracieho mäsa?

1. Podceňujeme prípravu

Kvalitná príprava je základom pohodovej grilovačky. Najskôr si pripravte kvalitné kuracie mäso garantovaného pôvodu, vhodné na grilovanie, ktoré si v dostatočnom predstihu namarinujte a nakoreňte! Nachystajte si šalát, nakrájajte čerstvý chlieb a pripravte potrebné množstvo porcií. Kým sa gril zohreje, prichystajte si grilovacie náradie, riady, papierové utierky a všetko, čo budete potrebovať.

2. Nezvolíme si správnu teplotu grilu

Zapálite gril a už aj naň kladiete kuracie mäso? Chyba! Ak sa chcete vyhnúť mäsu, ktoré je síce zvonku chrumkavé, no vo vnútri nedopečené, doprajte grilu čas na dostatočné rozpálenie. Pri griloch na uhlie rátajte minimálne s 20-30 minútami. Sivé žiariace uhlíky sú signálom, že gril je pripravený! Avšak ani príliš horúci gril nie je ideálnym riešením. Mäso vám rýchlo spáli dočierna a už ho nedopečiete. Uhlíky preto priebežne prehrabávajte a rovnomerne rozdeľujte.

Tip na určenie teploty grilu rukou: Podržte otvorenú dlaň nad grilom. Ak vydržíte 5 sekúnd, teplota je nízka. Pozor! Ruku nad grilom nedržte o nič dlhšie, ako vám káže inštinkt, a odtiahnite ju hneď, ako zacítite vysokú teplotu!

3. Grilujeme v plameňoch

Občasné vzplanutie ohňa je v poriadku. Je spôsobené tukom kvapkajúcim z jedla do ohňa. Ak je však plameňov veľa, postriekajte gril trochou vody, aby sa oheň upokojil.

Tip: Jedlá s vysokým podielom tuku radšej grilujte na grilovacej tácke.

grilované kuracie stehná

4. Do mäsa počas grilovania picháme vidličkou

Čím dlhšie kuracie mäso grilujete, tým viac sa vysušuje. Aby ste sa uistili, že je prepečené a pritom stále šťavnaté, používajte teplomer na grilovanie. Do mäsa nikdy nepichajte vidličkou! V mäse zostanú vpichy, cez ktoré začne vytekať šťava a mäso sa tak nezvratne vysuší.

5. Zabúdame, že mäso pri grilovaní mení tvar

Myslite na to, že jedlo pri tepelnej úprave mení tvar. Na grilovanie menších kúskov, tenkých plátkov alebo potravín, ktoré sa môžu roztopiť, používajte grilovacie tácky.

6. Nepotierame grilovaciu mriežku olejom

Ak nechcete, aby sa vám mäso pripaľovalo na mriežku, mali by ste ju vopred namastiť. Chybou je, ak to nespravíte vôbec, ale aj ak to preženiete. Priveľa oleja bude stekať do ohňa a dymiť. Stačí mriežku natrieť kúskom slaniny alebo tuku z mäsa, prípadne potrieť grilované mäso tenučkou vrstvou kvalitného oleja.

7. Otvárame gril počas pečenia

Pri každom otvorení grilu sa stráca teplo, a tým sa predlžuje čakanie na to, kým si na svojich grilovaných dobrotách budete môcť pochutiť.

8. Mäso krájame ihneď po ugrilovaní

Hotové ugrilované mäso by malo zostať odpočívať aspoň päť minút pod alobalom. Mäso sa týmto spôsobom uvoľní, chute v ňom sa krásne spoja a vy si tak budete môcť vychutnať dokonale ugrilované jedlo.

9. Nečistíme gril

Gril je po každom grilovaní potrebné očistiť. Treba to však robiť vtedy, keď je ešte teplý. Zabúdať na túto činnosť sa nám totiž nevyplatí. Nečistoty dlhodobo usadené na grile sa odstraňujú len veľmi ťažko a znižujú kvalitu ďalších jedál.

Teraz už vieme, ako si pripraviť dokonale ugrilované kuracie mäso. Ešte niečo mu však chýba! Áno, omáčka! Stavte preto na klasiku a pripravte si tradičnú BBQ omáčku.

grilované kuracie krídla s barbecue omáčkou

Klasická BBQ omáčka

Na prípravu BBQ omáčky ku grilovanému mäsu budete potrebovať:

  • 4 PL paradajkového pyré,
  • 1 PL jablčného octu,
  • 1 PL medu,
  • 1 PL worchesterskej omáčky,
  • 1 ČL údenej papriky,
  • 1 veľkú cibuľu nasekanú nadrobno,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • čierne korenie mleté,
  • soľ.

Postup je jednoduchý: Cibuľu si nasekáme, cesnak pretlačíme a spolu s ostatnými surovinami vložíme do hrnca. Zmes privedieme k varu a následne na miernom plameni varíme 30 minút. Po vychladnutí omáčku najemno rozmixujeme ponorným mixérom.

Ku grilovanému mäsu si môžete zvoliť aj iné omáčky či prílohy podľa vlastnej chuti.

Tip: Ak si chcete ušetriť čas, môžete si vychutnať už vopred ochutené kuracie mäso od HYZA – marinované alebo s posypom. Skvelú inšpiráciu na zaujímavé recepty nielen o grilovaní objavíte aj na našom youtube kanáli.

Zdieľajte so známymi