Ako idú k sebe rýchle recepty a zdravá strava?

11. OKTÓBRA 2022

rychle_kuracie-recepty_a_zdrava_strava

Túžba po dobrom jedle drieme v každom z nás a prebúdza sa v pravidelných intervaloch – najvýraznejšie v čase obeda a večere. Spotrebitelia sú však v súčasnej dobe nároční a požadujú moderné potraviny, ktoré naplnia ich požiadavky. V online priestore čoraz viac ľudí vyhľadáva zdravé recepty. Veď podľa štatistiky od Datassential z roku 2019 až štyria z desiatich spotrebiteľov pozorne sledujú, čo jedia. 43% z nich sa pokúša stravovať zdravo, nevenuje však jedlu zvýšenú pozornosť a 9% tvrdí, že striktne dbá o to, čo si naservíruje na tanier a teda či je to zdravá strava. A aké potraviny považujeme za moderné a zaujímavé pre súčasného spotrebiteľa?

Aké atribúty by mala spĺňať potravina, aby sme ju mohli označiť za modernú?

  • chutná
  • s krátkou dobou prípravy
  • esteticky príťažlivá
  • zdravá a nutrične bohatá
  • s nízkym dopadom na prírodu
  • netradičná

Na čo máte chuť? Je to zdravá strava?

Chuť je jedným z prvotných faktorov, na základe ktorých hodnotíme jedlo. Tak si vyberte, čo dnes pripravíme prv, než sa s chuťou pustíme do moderných potravín. Pretože práve chuť nám dá najavo, čo naše telo potrebuje.

recepty z kuracích pŕs
Je jedným z tých faktorov, ktoré si pri vývoji nových produktov všímame aj v HYZE. Proces „objavovania“ a vývoja nových chutí moderných potravín približuje výrobný riaditeľ spoločnosti Blažej Bodnár.

„Pracujeme s chuťami, ktoré sú pre slovenského zákazníka zaužívané a je na ne zvyknutý. Najdôležitejšie je, aby bola zachovaná prirodzená chuť a vôňa čerstvého kuracieho mäsa. Snažíme sa túto „základnú“ chuť vylepšovať rôznymi pomermi korenín. Z času na čas sa pustíme aj do exotickejších chutí,“ vysvetľuje Bodnár a pokračuje: „Čo sa týka noviniek, snažíme sa byť v trende. Náš technologický tím navštevuje potravinárske výstavy a tak isto navštevujeme aj technologické semináre, kde sa inšpirujeme. Pri vývoji výrobkov sledujeme aktuálne trendy a navrhujeme také novinky, ktoré by oslovili našich zákazníkov z pohľadu senzorických vlastností výrobku, jednoduchosti prípravy alebo použitia.“

Koľko času venujete jedlu? Hľadáte rýchle recepty?

Času nie je nazvyš, preto spravme ďalší krok k modernej strave. V dnešnej dobe zostáva spotrebiteľom čoraz menej času na prípravu jedla a preto je pre niektoré moderné potraviny charakteristická krátka doba prípravy.
S týmto tvrdením súhlasí aj Blažej Bodnár:

„V súčasnosti pri niektorých typoch výrobkov zákazník požaduje, aby bol výrobok čo najpraktickejší a mal napríklad minimálne časové nároky na prípravu.“

Dôkazom je aj množstvo receptov na sociálnych sieťach, ktoré nielen prinášajú nové kombinácie chutí, ale tiež kladú dôraz na rýchlu prípravu – nezáleží na tom, či ide o renomovaného kuchára s dlhoročnými skúsenosťami alebo začínajúcu hviezdu sociálnych sietí. Výrobkom, ktorý vám nezhltne prípravou veľa času, je aj
HYZA Sous-vide. Francúzsky názov moderného pokrmu s bohatou históriou opisuje metódu prípravy, ktorá dokáže zachovať výživové vlastnosti v potravinách. Ide o spôsob varenia, pri ktorom mäso zabalené do varnej fólie tepelne upravujeme dlhší čas. Myslíme tým niekoľko hodín, počas ktorých mäso (alebo iná potravina) získa krehkú konzistenciu a udrží si šťavnatosť. V HYZE toto úsilie vynaložíme za vás a vy ako zákazník dostanete predpripravené jedlo – výsledkom je chutný obed alebo večera, ktorá vás nestojí takmer žiadnu námahu.

Zdravé jedlo? Ach, to je krása!

Už vás niekedy zlákal výklad s čerstvým, voňavým pečivom alebo práve sa grilujúcim mäskom s dozlatista prepečeným povrchom? Aj oči dokážu jesť – aspoň metaforicky. Vzhľad jedla nielen povzbudí váš apetít, ale zároveň predstavuje estetický zážitok, hodný zverejnenia na sociálnych sieťach – umelecké diela na tanieri chutia rovnako dobre ako „likes“ pod fotkou napríklad na Facebooku. Vizuálnej príťažlivosti sú podriadené nielen obaly produktov, ale aj samotné jedlo, nech je v akejkoľvek forme – surovina, polotovar či predpripravená pochúťka. Jednoducho, vizuálna forma do veľkej miery predurčuje aj úspech u zákazníka a nesporne patrí k atribútom, ktoré od moderných potravín právom požadujeme. Pokochajte sa teda s chuťou!

Hydina ponúka čosi naviac

Chcete sa nielen dobre zasýtiť, užiť si chuť a vôňu jedla a nestráviť pri tom celú večnosť. Pri moderných potravinách ide aj o výživové hodnoty, ktoré dostanete do tela. Možno sa pýtate, prečo by ste mali dať prednosť kvalitnej slovenskej kuracine. Vráťme sa na začiatok k očakávaniam – chcete predsa, aby jedlo bola zdravá strava. Mäso z hydiny je oveľa lepšie pre váš kardiovaskulárny systém, pretože má menej cholesterolu a nasýtených tukov ako napríklad hovädzie mäso. V kuracom mäse nájdete všetky potrebné aminokyseliny, minerály, vitamíny, mnoho proteínov a stavebný materiál pre vaše tkanivá. A nezabudnite, že kuracie mäso je zároveň ľahko stráviteľný diétny produkt, zatiaľ čo červené mäso môže podľa štúdií zvyšovať riziko srdcových chorôb a ďalších civilizačných ochorení.

Dôležitým aspektom je možnosť variability pri príprave. Zatiaľ čo hovädzie mäso sa dá použiť pri mnohých príležitostiach, kuracie mäso sa zvyčajne pripravuje rýchlejšie a môžete ho piecť, grilovať, dusiť a vyprážať. Ľahko ho skombinujete s ďalšími potravinami a je skvelým základom pre všetky možné druhy receptov.

varenie, kuracie mäso

Nízka ekologická záťaž

Každá naša aktivita má dopad na životné prostredie. Ako je to v prípade moderných potravín? Spomínané kuracie mäso nepochybne predstavuje iba zlomok uhlíkových emisií hovädzieho dobytka a pravdepodobne má vôbec najnižšiu uhlíkovú stopu zo všetkých živočíšnych bielkovín. Ide o dôležitý faktor, pokiaľ sa zameriame na dopad našej stravy na prírodu. Kurčatá totiž oveľa efektívnejšie premieňajú krmivo na mäsové bielkoviny. To znižuje množstvo použitej pôdy, hnojív a energie, čo vedie k nižšej uhlíkovej stope. Tento fakt poukazuje na to, že sa nemusíte vzdať živočíšnych produktov, aby ste znížili svoju uhlíkovú stopu. A všetkým nám predsa záleží na tom, aby sme svojou činnosťou čo najmenej zaťažovali prírodu.

Novátorská tradícia

Tradičné recepty žijú príbehy našej minulosti, zatiaľ čo tie nové sú príbehmi budúcnosti. Ako vyzerá moderná strava z tohto uhla pohľadu? Je to kombinácia sladkých a slaných chutí? Netradičné prílohy k tradičným hlavným jedlám? Trendom sú „naked“ burgre, teda mäso bez typickej žemle, ale aj „mäso“ bez samotného mäsa – vo forme sójovej či inej náhrady. V HYZE pracujeme s tradičnou surovinou – s kuracím mäsom. To tvorí základ nových moderných výrobkov, ktoré produkujeme. Pre tvorbu moderných chutí skúšame neustále niečo nové, netradičné, založené však na tradične obľúbených chutiach.

Tento prístup objasňuje výrobný riaditeľ spoločnosti Blažej Bodnár:

„Keď sme sa pred niekoľkými rokmi pustili do vývoja „nového radu šuniek“, chceli sme sa odlíšiť od konkurencie. Vsadili sme na ručnú prípravu a úpravu suroviny, kde každý jeden kus mäsa prejde rukami pracovníka tak, aby ho upravil do podoby šunky. Túto prípravu suroviny môžeme pokojne nazvať „hand made“. Dbáme o to, aby surovina bola v najlepšom stave, teda čerstvá a voňavá,“ opisuje náročný proces a pokračuje: „Začali sme vyvíjať aj výrobky, v ktorých spájame chuť hydinového a tradičnosť bravčového mäsa, ako napríklad pri plnenej zaúdenej špecialite Appony. Pri tomto výrobku sme spojili chuť kuracej šunky a bravčovej klobásy. U zákazníkov sa takáto kombinácia stretla s pozitívnym ohlasom.“

Moderné potraviny môžu mať rôzne podoby, chute, môžu mať dokonca poslanie – a tiež môžu byť publikom rôzne prijaté. Veríme, že naša krátka exkurzia do modernej stravy vám priniesla užitočné informácie a inšpirácie k dobrému obedu či večeri. Prajeme vám dobrú chuť!

Zdieľajte so známymi