Spoznaj metódu Sous-vide

31. MARCA 2021

prsia

Počuli ste už o „Sous-vide“? Áno, slovné spojenie pochádza z francúzštiny. Ide o metódu šetrnej prípravy rôznych pokrmov, ktorá zachováva ich šťavnatosť, chuť i výživové látky. Áno, je zdĺhavá. Trvá aj niekoľko hodín. Vás sa však dlhé trávenie času v kuchyni naozaj netýka. Máme pre vás totiž novinku!

„Sous-vide“ je spôsob varenia, pri ktorom potravinu zabalenú vo varnej fólii tepelne upravujeme dlhší čas. Aké to má výhody? Surovina, najčastejšie ide o mäso, sa rovnomerne tepelne upraví. Mäso je krehkejšie, šťavnatejšie a zachová si svoju hmotnosť, pretože odparovaním neprichádza o vodu či tuk. Nedochádza k prevareniu a aj menej skúsení kuchári s pomocou „Sous-vide“ dosiahnu skvelý výsledok. 

Surovina, ktorú prostredníctvom takejto metódy pripravíme, si v porovnaní s bežným varením či pečením do veľkej miery zachováva svoje výživové vlastnosti! „Junk food“, nekvalitná strava, totiž často vzniká práve spôsobom prípravy, keď v jedle nesprávnou tepelnou úpravou zlikvidujeme väčšinu hodnotných látok. 

Kuracie-stehna-sous-vide-s-pecenymi-zemiakmi

Tak si to zopakujme: „Sous-vide“ znamená tepelnú úpravu potraviny zabalenej vo varnom vrecku, z ktorého je odsatý vzduch. Aj preto názov v preklade znamená „vo vákuu“. Čiže okrem času, ktorý je dnes vzácny, potrebujeme aj tzv. varné vákuové vrecká. Komplikované?

Riešenie existuje. Kúpiť si produkt, ktorý už je pripravený metódou „sous-vide“. Výhodou takto uvareného mäsa je to, že po zdĺhavejšej tepelnej príprave a následnom rýchlom schladení vydrží v chladničke dlhší čas. Máme teda hodnotný produkt určený na rýchlu prípravu, ktorý si prinesieme z obchodu. V kuchyni nám ho stačí už len zapiecť a jedlo máme hotové. To, akú prílohu si k mäsu pripravíme už závisí iba od našej chuti. 

S nápadom ponúknuť svojim spotrebiteľom hydinový produkt predpripravený metódou „Sous-vide“ prišiel slovenský výrobca, spracovateľ a producent hydiny s garantovaným pôvodom, spoločnosť HYZA. Na trh prináša diely z kurčaťa pripravené touto šetrnou metódou. Kuracie diely (stehná, krídla a prsia) sa najskôr dochutia zmesou korenia a následne pripravia metódou Sous-vide. Pre vás je to ušetrený čas, ktorý vy prípravou nestrácate!

Čo z toho vyplýva? Kúpou hydiny predpripravenej metódou „sous-vide“ si človek zadováži nielen chutný a šťavnatý pokrm, ale kúpi si aj čas, ktorý by inak strávil pri jeho príprave. Bon appétit! Alebo radšej po slovensky: Dobrú chuť!

Zdieľajte so známymi