Kurací paprikáš, maslové halušky s tvarohom
18. JÚLA 2023
AUTOR RECEPTU
HYZA
TRVANIE
2h
POČET PORCIÍ
4
„Sto ľudí, sto chutí. Pri príprave kuracieho paprikáša však existujú pravidlá, ktoré dodržiava každý. To ale neznamená, že ani pri tak tradičnom jedle nemožno experimentovať,“ upozorňuje šéfkuchár Juraj Hruška. Pripravte túto neodmysliteľnú súčasť slovenskej kuchyne podľa jeho receptu.
Čas prípravy: 120 minút
Počet porcií: 4
Ingrediencie na kurací paprikáš:
4 ks Kuracie stehná dolné
4 ks Kuracie stehná horné bez kosti
- soľ
- korenie
- 150 g olej
- 150 g cibuľa
- 5 g tymián
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 ks červenej čerstvej papriky
- 1 PL červenej mletej papriky
- 1 zemiak
- rasca mletá
- 80 g maslo
- 300 g smotana na šľahanie
- 50 g smotana kyslá
- citrónová šťava
- 200 g kurací vývar
- hladká múka
- panko strúhanka
- 1 ks vajce
- olej na vyprážanie
- 100 g slanina
- 20 g pažítka
Ingrediencie na tvarohové halušky:
- 400 g polohrubá múka soľ
- 1 ks vajce
- 50 g maslo
- 200 g tvaroh
- kôpor
- 100 g kyslá smotana
Postup prípravy:
- Spodné kuracie stehná zbavíme chrupavky, očistíme a osolíme.
- Osolené ich obalíme v trojobale a na miernej teplote pomaly vyprážame, pokým sa neprepečú až ku kosti.
- Vrchné stehná mierne naklepeme a orežeme tak, aby sme získali pekný tvar. Následne osolíme a okoreníme.
- Vzniknuté orezy zmiešame so sladkou smotanou v pomere 1:1, pridáme soľ a korenie.
- Celú zmes rozmixujeme na jemnú kašu, pridáme časť orestovanej, na kocky nakrájanej papriky.
- Horné stehná naplníme zmesou a zrolujeme do plátkov slaniny.
- Zatiahneme do fólie, ktorú prepicháme a zatočíme ešte raz tak, aby nám držala tvar.
- Takto zabalené varíme vo fólii, ponorené do mierne vriacej vody na cca 20 minút pod pokrievkou. Pozor, voda nemôže vrieť veľmi prudko.
- Uvarené stehná vyberieme a necháme vychladnúť aj s fóliou.
- Prejdeme na prípravu halušiek. Z múky, vajíčka,soli, roztopeného masla a vody si vymiešame hladké cesto.
- Uvarené halušky zmiešame s tvarohom, kyslou smotanou a kôprom. V prípade potreby ich dosolíme.
Po rozbalení z fólie stehná ešte opečieme na masle s olejom. - Z cibule a slaniny, ktorá nám zostala, si na oleji urobíme základ s rascou, tymiánom, cesnakom, čerstvou paprikou a mletou paprikou.
- Pridáme nadrobno nakrájané zemiaky, všetko osolíme a okoreníme. Podliate vývarom dusíme domäkka.
- Prilejeme sladkú smotanu, pridáme maslo a rozmixujeme dohladka. Kašu ochutíme citrónovou šťavou.
- Zvyšok čerstvej papriky nakrájame na kocky a orestujeme ich. Takto orestovanú papriku poukladáme navrch rolády, spolu s kyslou smotanou a nadrobno nakrájanou pažítkou.
Vedeli ste, že:
Oškvarky si dokážete poľahky pripraviť aj bez slaniny. V prípade tohto receptu vám na ich výrobu stačí kuracia koža. Tú nakrájajte na drobné kúsky a následne opražte na panvici. Získate tak chrumkavé oškvarky s príjemnou textúrou.