Kuracie krídla v barbecue omáčke
23. JÚNA 2021
HYZA
Barbecue, známe aj pod skratkou BBQ, je druh grilovania, ktorý má svoje korene v tradičnej indiánskej kuchyni. Svoju obľubu si však rýchlo získalo najmä na juhu USA a v Austrálii. Poctivé barbecue spočíva v dlhej tepelnej úprave mäsa pri nízkej teplote za prítomnosti dymu. Najčastejšie sa využívajú brikety, drevené uhlie či špeciálne drevo na údenie. Na BBQ sa často používajú rôzne omáčky a marinády, ktorých úlohou bolo udržať kuracie mäso čerstvé aj pri vyšších teplotách. V súčasnosti ich však využívame najmä kvôli vynikajúcej chuti a vôni, ktoré vďaka nim kuracie mäso (kuracie prsia, kuracie stehná, kuracie krídla, atď.) získa.
Čas prípravy: 75 minút
Počet porcii: 5
Ingrediencie na kuracie krídla
- 1 kg kuracích krídel HYZA
- 30 ml repkového oleja
- 1 ČL soli
- 1 ČL grilovacieho korenia
- ½ ČL mletého čierneho korenia
- 1 ČL údenej papriky
- 1 ČL mletého cesnaku
Ingrediencie na barbecue omáčku
- 40 g medu
- 180 g barbecue omáčky
Postup prípravy:
- Kuracie krídla HYZA si umyjeme pod prúdom tečúcej vody a osušíme.
- V miske si zmiešame kuracie krídla s olejom, soľou, grilovacím korením, mletým čiernym korením, údenou paprikou a mletým cesnakom.
- Ochutené kuracie krídla následne poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme približne 45 minút pri teplote 200 stupňov.
- V polovici pečenia kuracie krídla otočíme.
- Následne kuracie krídla premiešame s barbecue omáčkou, medom a zapečieme ich v rúre ďalších
10-15 minút. - Kuracie krídla v barbecue omáčke podávame ešte teplé s ľubovoľnou prílohou podľa vašej chuti.
Vedeli ste, že…
1. Medzi barbecue a klasickým grilovaním je podstatný rozdiel? Pri grilovaní sa kuracie krídla a zelenina opekajú pri vyššej teplote a veľmi rýchlo, väčšinou na priamom ohni. Pri barbecue však trvá príprava o poznanie dlhšie a suroviny sa opekajú v dyme na nepriamom ohni.
2. Pri grilovaní volíme menšie kusy (kuracie steaky, ryby, nakrájanú zeleninu), zatiaľ čo pri barbecue sú ideálne veľké kusy mäsa – kuracie mäso vcelku, kuracie krídla, pliecko s kosťou vcelku, atď.
3. Barbecue je považované za spoločenskú a rodinnú udalosť spojenou s hudbou a zábavou. Hostiteľská rodina sa stará o prípravu jedla, hostia prinesú pitie, prílohy či malé darčeky, ale nikdy nie vlastné kuracie mäso! Dali by tým totiž najavo, že nemajú o kuracie mäso hostiteľov záujem.