Kuracie krídla v barbecue omáčke

23. JÚNA 2021

kuracie_kridla_recept
person
AUTOR RECEPTU

HYZA

clock
TRVANIE 1h 15m
food
POČET PORCIÍ 5

Barbecue, známe aj pod skratkou BBQ, je druh grilovania, ktorý má svoje korene v tradičnej indiánskej kuchyni. Svoju obľubu si však rýchlo získalo najmä na juhu USA a v Austrálii. Poctivé barbecue spočíva v dlhej tepelnej úprave mäsa pri nízkej teplote za prítomnosti dymu. Najčastejšie sa využívajú brikety, drevené uhlie či špeciálne drevo na údenie. Na BBQ sa často používajú rôzne omáčky a marinády, ktorých úlohou bolo udržať kuracie mäso čerstvé aj pri vyšších teplotách. V súčasnosti ich však využívame najmä kvôli vynikajúcej chuti a vôni, ktoré vďaka nim kuracie mäso (kuracie prsia, kuracie stehná, kuracie krídla, atď.) získa.

 

Čas prípravy: 75 minút
Počet porcii: 5

Ingrediencie na kuracie krídla

  • 1 kg kuracích krídel HYZA
  • 30 ml repkového oleja
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL grilovacieho korenia
  • ½ ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL údenej papriky
  • 1 ČL mletého cesnaku

Ingrediencie na barbecue omáčku

  • 40 g medu
  • 180 g barbecue omáčky

kuracie krídla v barbecue omáčke

Postup prípravy:

  1. Kuracie krídla HYZA si umyjeme pod prúdom tečúcej vody a osušíme.
  2. V miske si zmiešame kuracie krídla s olejom, soľou, grilovacím korením, mletým čiernym korením, údenou paprikou a mletým cesnakom.
  3. Ochutené kuracie krídla následne poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme približne 45 minút pri teplote 200 stupňov.
  4. V polovici pečenia kuracie krídla otočíme.
  5. Následne kuracie krídla premiešame s barbecue omáčkou, medom a zapečieme ich v rúre ďalších
    10-15 minút.
  6. Kuracie krídla v barbecue omáčke podávame ešte teplé s ľubovoľnou prílohou podľa vašej chuti.

Vedeli ste, že…

1. Medzi barbecue a klasickým grilovaním je podstatný rozdiel? Pri grilovaní sa kuracie krídla a zelenina opekajú pri vyššej teplote a veľmi rýchlo, väčšinou na priamom ohni. Pri barbecue však trvá príprava o poznanie dlhšie a suroviny sa opekajú v dyme na nepriamom ohni.

2. Pri grilovaní volíme menšie kusy (kuracie steaky, ryby, nakrájanú zeleninu), zatiaľ čo pri barbecue sú ideálne veľké kusy mäsa – kuracie mäso vcelku, kuracie krídla, pliecko s kosťou vcelku, atď.

3. Barbecue je považované za spoločenskú a rodinnú udalosť spojenou s hudbou a zábavou. Hostiteľská rodina sa stará o prípravu jedla, hostia prinesú pitie, prílohy či malé darčeky, ale nikdy nie vlastné kuracie mäso! Dali by tým totiž najavo, že nemajú o kuracie mäso hostiteľov záujem.

heart-small

Ohodnotiť recept

Priemer: 0 / 5. Počet hodnotení: 0

Zdieľajte so známymi

heart

RECEPTY Inšpirujte sa
chutnými receptami

recepty-badge