Tajomstvo mojej kuchyne – Bezlepkové pirohy s kuracou plnkou
29. APRÍLA 2019
HYZA
Viete udržať tajomstvo? Toto jedno ale nemusíte! V relácii Tajomstvo mojej kuchyne Dagmar Valouchová, rodáčka z Topoľčian pripravila fantastické bezlepkové pirohy plnené kuracím mäsom a šampiňónovou omáčkou. A s akým mäskom? No predsa s domácim od nás, od Hyzy!
Ingrediencie
Cesto:
- 220 g bezlepkovej univerzálnej zmesi na múčne jedlá (Liana)
- 150 g uvarených postrúhaných zemiakov
- 1 vajce
- 1 KL soli
- 3-4 PL vody (resp. podľa potreby)
Kuracia plnka:
- 250 g kuracích pŕs
- 50 g slaninky
- 1 cibuľa
- soľ
- mleté čierne korenie
- olivový olej
Šampiňónová omáčka:
- 10 šampiňónov
- 1 menšia cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- 250 ml kuracieho vývaru
- 200 g smotany na varenie
- 10 g nivy
- 1PL ryžovej múky (Liana)
- 1/2 ČL mletej rasce
- soľ
- mleté čierne korenie
- štipka muškátového oriešku
- pár kvapiek citrónovej šťavy
Postup:
Zemiaky uvaríme, postrúhame a pretlačíme. Na plnku kuracie prsia pokrájame a pomelieme. Na rozohriatom olivovom oleji orestujeme nakrájanú cibuľku a pomleté kuracie prsia. V druhej panvici opražíme slaninku, pridáme ku kuracím prsiam, dochutíme soľou a čiernym korením. Premiešame a necháme vychladnúť. Suroviny na cesto zmiešame a spracujeme. Hotové cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm. Povykrajujeme kolieska, na každé uložíme guľku kuracej plnky a uzatvoríme formičkou na pirohy. Pirohy varíme vo vriacej, osolenej vode, keď vyplávajú na povrch necháme ich ešte päť minút povariť a vyberieme.
Cibuľu pokrájame, osmažíme, pridáme pretlačený cesnak, na plátky pokrájané šampiňóny, rascu a orestujeme. Prilejeme vývar a necháme prikryté dusiť asi 10 minút. Potom pridáme smotanu, môžeme zahustiť múkou rozmiešanou v troške vody, za stáleho miešania privedieme k varu a ešte pár minút povaríme. Vypneme, dochutíme nivou, soľou, korením, muškátovým orieškom a troškou citrónovej šťavy.
Hotové pirohy servírujeme preliate šampiónovou omáčkou.
Celý video-recept si môžete pozrieť tu.