Cestoviny s kuracím mäsom a paradajkami
22. JÚNA 2018
HYZA
Jednoduché a ľahké jedlo, ktoré si s určitosťou zamilujete aj vy. Keď už neviete čo na obed alebo večeru, skúste náš overený recept a pripravte si cestoviny s kuracím mäsom a paradajkami. Dnes si k tomuto jednoduchému receptu pridáme čili a urobíme si toto chutné jedlo o trošku ostrejšie.
Ingrediencie na cestoviny s kuracím mäsom:
- vykostené stehná alebo prsia bez kože – 500 g
- 1 lyžička mletej papriky
- 1 lyžička sušených talianskych byliniek (tymian, oregano, bazalka)
- 5 ks stredne veľkých rajčín, nakrájaných na kocky
- 2 hrsti čerstvých špenátových lístkov
- 5 strúčikov rozdrveného cesnaku
- 1 lyžičku čili
- 6 plátkov opečenej, osušenej a nasekanej slaniny
- 250 ml 12 % smotany na varenie
- 1 hrnček čerstvo nastrúhaného parmezánu
- 300 g cestovín penne
- ½ hrnčeku čerstvo nastrúhaného parmezánu (k servírovaniu)
Postup prípravy:
- Vo veľkej panvici rozohrejte na väčšom plameni olivový ojej a vložte naň veľké kusy nakrájaného kuracieho mäsa.
- Restujte prudko asi 1 minútu z každej strany, potom znížte plameň, pridajte mletú papriku a sušené bylinky, zakryte pokrievkou a pár minút duste, až bude mäso prepečené.
- Mäso vytiahnite z panvice a odložte nabok tak, aby zostalo teplé.
- Do rovnakej panvice pridajte rajčiny, špenát, cesnak, čili, tretinu kuracieho mäsa nakrájaného na malé prúžky a polovicu pripravenej slaniny.
- Poriadne premiešajte.
- Zalejte smotanou a priveďte do varu.
- Pridajte nastrúhaný parmezán a miešajte, než sa syr rozpustí (trvá to 1-2 minúty).
- V tu chvíľu panvicu stiahnite z ohňa a omáčku dochuťte soľou a ďalším čili, pokiaľ chcete mať mäso viac pikantné.
- Medzitým si uvarte cestoviny vo veľkom hrnci s osolenou vodou tak, aby boli al dente.
- Cestoviny zlejte a pridajte do panvice s omáčkou.
- Na záver pridajte zvyšnú slaninu.
- Zvyšné dve tretiny kuraťa nakrájajte na prúžky.
- Cestoviny s kuracím mäsom a paradajkami servírujte s omáčkou, navrch naklaďte kúsky kuraťa a zasypte strúhaným parmezánom.
- Dobrú chuť.
Vedeli ste, že…
1. … cesnak je liečivý. Ale čo ste možno netušili, cesnak musíte jesť surový. Ideálne je, keď ho rozžujete alebo rozdrvíte. Vďaka tomuto sa z neho uvoľňuje liečivá látka, ktorá redukuje šírenie vírusov v tele.
2. … na výrobu vlastného cesnakového oleja potrebujete len 14 dní? Do sklenenej nádoby nalejte 2 dl olivového oleja a prisypte 4 olúpané a rozštvrtené strúčky cesnaku. Nádobu stačí odložiť na tmavé miesto po dobu 14 dní. Následne stačí olej scediť. Takýto výluh pomáha veľmi dobre v boji proti lupinám.
3. … ak máte vysoký tlak, pomôžu vám potraviny z vysokým obsahom draslíka. Cesnak je jedným z prírodných zdrojov draslíka. Napríklad Gréci od nepamäti jedia jeden strúčik cesnaku denne. Zahrňte cesnak do vášho jedálničku napríklad ako dochucovadlo. V dnešnom našom recepte cestoviny s kuracím mäsom a paradajkami pridajte o strúčik cesnaku viac.