Arancini plnené hydinovým pečeňovým syrom, paradajková salsa
18. JÚLA 2023
AUTOR RECEPTU
HYZA
TRVANIE
1h
POČET PORCIÍ
4
„Týmto guličkám, plneným hydinovým pečeňovým syrom a s paradajkovou salsou, neodoláte ani na sekundu,“ hovorí slovenských šéfkuchár Juraj Hruška. Presvedčte sa o tom sami a pripravte si famózne arancini spolu s ním.
Čas prípravy: 60 min
Počet porcií: 4
Ingrediencie na plnené arancini:
- 250 g arborio ryža
- 150 g šalotka
- 500 g kurací vývar
- soľ, korenie
- 30 g paradajková pasta – passata
- 20 g maslo
- 50 g olivový olej
- 2 ks vajce
- hladká múka a strúhanka
- 300 g olej na vyprážanie
- 4 ks paradajky čerstvé
- 50 g šalotka
- 1 strúčik cesnaku
- olivový olej
- 3 PL balsamico ocot
- čerstvá bazalka
- parmezán
- biele víno
Postup prípravy:
- Šalotku do sklovita opražíme na olivovom oleji.
- Pridáme paradajkovú pastu, ryžu. Osolíme, okoreníme a podlejeme vývarom.
- Ryžu varíme do polomäkka, al dente.
- Uvarenú ryžu odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
- Prejdeme na prípravu salsy. Paradajky najprv oblanšírujeme a potom ošúpeme.
- Uvarené paradajky zbavíme jadrovníkov a nakrájame ich spolu s bazalkou a cesnakom.
- Pečeňový syr nakrájame takisto na kocky.
- Z vychladnutej ryže vytvarujeme placku, do ktorej vložíme syr a vyformujeme do guličky.
- Hotové guličky obalíme v trojobale a vypražíme.
- Osolíme, okoreníme. Pridáme balsamico, olivový olej a dobre premiešame.
Vedeli ste, že:
Na paradajkový pretlak potrebujete obvykle väčšie množstvo paradajok. No využiť môžete aj samotné paradajkové šupky. Stačí ich vysušiť a následne rozdrviť na paradajkový prach. Skvelo sa ním dajú ochutiť šaláty či cestoviny.