Kuracie supreme s mrkvovou omáčkou a zemiakovými šiškami
23. MARCA 2020
AUTOR RECEPTU
HYZA
TRVANIE
1h 10m
Kuracie mäso je klasika, ktorá kraľuje našim kuchyniam už celé generácie. Dá sa pripraviť na veľmi veľa spôsobov a zároveň je veľmi výživné. Dnes sme si pre Vás pripravili kuracie mäso supreme so zemiakmi v rúre – presnejšie so zemiakovými šiškami a mrkvovou omáčkou. Nechajte sa zlákať na toto chutné a zároveň veľmi výživné supreme jedlo!
Ingrediencie na kuracie supreme:
- 2 kuracie prsia s kosťou
- 2 mrkvy
- 5 listov kelu
- cibuľa
- maslo
- citrón
- soľ
- čierne korenie
- 1 PL kryštálového cukru
- 100 ml hydinového vývaru
- olej
Ingrediencie na mrkvovú omáčku:
- 150 ml hydinového vývaru
- 100 ml smotany
- 100 ml suchého vermutu
- 2 mrkvy
- 1 cibuľa
- maslo
- 1 PL zemiakového škrobu
- soľ
Ingrediencie na zemiakové šišky
- 300 g uvarených zemiakov
- 1 žĺtok
- 1 PL tekutého masla
- 200 g hladkej múky
- olej na pečenie
Postup prípravy:
- Kuracie prsia supreme si umyjeme, osolíme, okoreníme a opražíme na oleji z obidvoch strán.
- Kuracie mäso následne vložíme do rúry vyhriatej na 150 °C a pečieme zhruba 10 minút.
- Následne teplotu znížime na 90 °C a kuracie mäso ešte asi 10 minút dopekáme.
- Medzitým si speníme na masle cibuľku, pridáme mrkvu nakrájanú na menšie tenké pásiky, soľ, citrónovú šťavu a troška kryštálového cukru. Podlejeme vývarom a necháme dusiť.
- Kelové listy sparíme v horúcej vode, vyberieme, prepláchneme v studenej vode a osušíme.
- Odstránime tuhú dužinu, listy nakrájame na rezance a opražíme na masle.
- K opraženej cibuľke pridáme na tenké kolieska nakrájanú mrkvu, zalejeme vývarom a podusíme.
- Zmes dochutíme soľou, smotanou, vermutom a ešte troška povaríme. Na záver rozmixujeme a v prípade potreby zahustíme zemiakovým škrobom.
- Následne si pripravíme zemiakové šišky. Uvarené a pretlačené zemiaky zmiešame v miske so žĺtkom, tekutým maslom, soľou a hladkou múkou.
- Vymiesime cesto, ktoré rozdelíme na časti.
- Vyvaľkáme si väčšie placky, z ktorých vykrajujeme kolieska. Tie vyprážame v horúcom oleji tak, aby sa nafúkli.
- Prekrojené kuracie mäso supreme servírujeme s kelovými listami, dozdobíme dusenou mrkvou, prelejeme omáčkou a podávame so zemiakovými šiškami.
- Kuracie supreme s mrkvovou omáčkou a zemiakovými šiškami máte hotové, dobrú chuť.
Vedeli ste, že…
… všeobecne samotný pojem supreme predstavuje tú najlepšiu časť z jedla. Významovo sa máličko líši v závislosti od konkrétneho jedla. Napríklad pri kuracine, divine a jedlách z rýb supreme znamená filet. Kuracie supreme sú kuracie prsia oddelené ešte v surovom stave od kostí a kože.