Kuracie stehná na koreňovej zelenine
2. DECEMBRA 2021
AUTOR RECEPTU
HYZA
TRVANIE
1h 20m
POČET PORCIÍ
4
Stojíte pred chladničkou a neviete čo na obed? Pripravte si spolu s našou foodblogerkou Simonou Malkovou kuracie stehná na koreňovej zelenine, ktoré vás nielen dokonale zasýtia, ale vám aj doplnia chýbajúce vitamíny. Recepty z kuracieho mäsa sú vždy tou správnou voľbou!
Čas prípravy: 80 minút
Počet porcií: 4
Ingrediencie na kuracie stehná na koreňovej zelenine
- 500 g čerstvých horných kuracích stehien
- 2 väčšie mrkvy
- 2 väčšie petržleny
- 1 biela cibuľa
- 100 ml vody
- 40 g masla
- soľ
- mleté čierne korenie
- mletá sladká paprika
Postup prípravy:
- Zeleninu očistíme, mrkvu a petržlen nakrájame na kolieska a cibuľu na polmesiačiky.
- Kuracie stehná z oboch strán osolíme, okoreníme a posypeme mletou červenou paprikou.
- Korenie do mäsa jemne vmasírujeme.
- Do menšej zapekacej misy poukladáme nakrájanú zeleninu a na ňu rozložíme kuracie stehná.
- Na každé stehno položíme plátok masla, zeleninu podlejeme vodou a upečieme v rúre pri teplote 180 °C domäkka, približne 1 hodinu.
- Kuracie stehná so zeleninou podávame s ryžou a preliate výpekom.
Vedeli ste, že…
1. Pečeň zvierat s krátkym životným cyklom, ako je napríklad sliepka, a s prirodzeným spôsobom chovu, je zdraviu veľmi prospešná? Obsahuje výnimočné množstvo vitamínov A, D, E, K, B12, kyseliny listovej a železa. Jediným potenciálnym ohrozením je množstvo vitamínu A. Určite sa ním nepredávkujete, ak sa vo vašich receptoch s kuracím mäsom vyskytne len jedenkrát do týždňa.
2. Žltšia farba kože nevzniká prostredníctvom syntetických farbív, ale je dôsledkom vyššieho množstva kukurice pridávanej do krmiva?
3. Dospelý Slovák zje v priemere cca. 25 kg hydiny ročne, v ktorej bezkonkurenčne vedie kuracie mäso? Aké recepty z kuracieho mäsa uprednostňujete vy?