Kuracie supreme, pyré z pečenej mrkvy, mrkvový fresh
18. JÚLA 2023
AUTOR RECEPTU
HYZA
TRVANIE
1h 30m
POČET PORCIÍ
4
„Viete, čo je kuracie supreme? Toto kuracie mäso je už od výroby oddelené od kosti a má skvelú šťavnatosť. Ja vás naučím, ako ho pripraviť na jednotku.“ Prijmite pozvanie Juraja Hrušku a pripravte si toto jedlo. Nezabudnite na šéfkuchársky tip v závere receptu, určite ho oceníte.
Čas prípravy: 90 min
Počet porcií: 4
Ingrediencie na kuracie supreme:
4 ks kuracie prsia supreme (pripravíme z celého kurčaťa)
- soľ, korenie
- 50 g olivový olej
- 10 g tymián
- 200 g maslo
- 500 g mrkva (na pyré)
- 50 g olivový olej
- 80 g limetka
- 3 PL med
- 150 g mrkvová šťava
- 1 ks pomaranč
- 150 g mrkva (na chrumkavú mrkvu)
- olej na vyprážanie
- 12 ks mladá mrkva s vňaťou
- 40 g citrón
- 50 g kurací vývar
- petržlenová vňať
- mrkvová vňať
- 20 g estragónový olej
- 80 g kurací juss
Postup prípravy:
- Mrkvu nakrájame na menšie kusy. Osolíme, pridáme tymián a pečieme domäkka.
- Kuracie supreme si medzitým opečieme na olivovom oleji, takisto pridáme tymián, osolíme okoreníme a dáme do rúry na 180°C, približne na 20 minút.
- Upečenú mrkvu medzitým rozmixujeme s medom, limetkou a maslom na hladké pyré.
- Ďalšiu mrkvu nakrájame na julienne pásiky a vypražíme v oleji.
- Mladú mrkvu dáme na panvicu, opekáme ju do farby, osolíme, okoreníme, pridáme citrónovú šťavu, maslo a pripravíme na emulziu.
- Nakoniec pridáme obe nasekané vňate.
- Mrkvovú šťavu dochutíme pomarančovou šťavou a zahustíme olivovým olejom.
- Upečené kuracie supreme potrieme kúskom masla.
- Pri podávaní nalievame na tanier najprv mrkvovú šťavu, potom kuraciu šťavu a nakoniec estragónový olej.
Vedeli ste, že:
Aj príliš hutné pyré dokážete rozriediť. V prípade, že sa vám nevdojak podarilo pripraviť hustejšie pyré, stačí priliať zeleninový alebo slepačí vývar. To pyré nielen rozriedi, ale súčasne mu dodá žiadanú chuťovú intenzitu. Tento trik používame v kuchyniach často a s jedlom dokáže spraviť skutočné zázraky.