Kuracie teriyaki
2. AUGUSTA 2018
AUTOR RECEPTU
HYZA
TRVANIE
15m
Teriyaki omáčka je obľúbenou ingredienciou ázijskej kuchyne. Viete však, čo vlastne tento názov znamená? Slovo teriyaki vzniklo zložením slov „teri”, ktoré predstavuje lesk omáčky spôsobený obsahom cukru a „yaki”, ktoré v preklade znamená „grilovať”. Teriyaki má skutočne všestranné využitie – napríklad, keď chceme nakladať grilované, vyprážané či pečené kuracie mäso, dochutiť jedlá z kuracieho mäsa, marinády, omáčky a rôzne ďalšie jedlá, pri ktorých si to naše chuťové poháriky priam pýtajú. Poďte si spolu s nami pripraviť chutné kuracie prsia s Teriyaki omáčkou.
Ingrediencie na kuracie Teriyaki:
- 670g kuracích pŕs, bez kosti a kože
- ½ hrnčeku sójovej omáčky
- ½ hrnčeku vody
- 3 lyžice trstinového cukru
- 3 lyžice medu
- 3 strúčiky roztlačeného cesnaku
- 1 lyžica strúhaného zázvoru
- 1 lyžica ryžového octu
- 1 a ½ lyžice škrobu
- 3 a ½ lyžice olivového oleja
- 1 stredne veľká cuketa, nakrájaná na malé kocky
- 1 a ½ hrnčeku strúhanej mrkvy
- 2 a ½ hrnčeku malých brokolíc
- 2 hrnčeky uvarenej ryže
- sezamové semiačka
- mleté čierne korenie
Postup prípravy:
- Najskôr si zmiešame sójovú omáčku, ¼ hrnčeka vody, med, cesnak, zázvor a ocot v malom hrnci.
- Zmes privedieme k varu.
- Vo zvyšku vody rozmiešame škrob a pridáme do hrnca.
- Na malom plameni necháme prebublávať približne minútu a potom odstavíme.
- Medzitým si pripravíme kuracie prsia.
- Kuracie prsia z oboch strán ponatierame ½ lyžice olivového oleja a okoreníme.
- Predhrejeme si gril na cca 220 °C.
- Plochu grilu zľahka pomažeme olejom.
- Kuracie prsia grilujeme cca 4 minúty z každej strany.
- Následne kuracie mäso vytiahneme, necháme 5 minút vychladnúť a nakrájame na kocky.
- Na panvici rozohrejeme 2 lyžice olivového oleja, pridáme cuketu, brokolicu a mrkvu.
- Zeleninu restujeme cca 4-5 minút, kým jednotlivé kúsky nezmäknú.
- Do misy naservírujeme ryžu, grilované kuracie mäso a zeleninu.
- Všetko zalejeme Teriyaki omáčkou, posypeme sezamovými semiačkami.
- Kuracie prsia s teriyaki omáčkou môžete podávať, dobrú chuť.
Vedeli ste, že…
1. … Teriyaki omáčka sa vyrába fermentáciou rozdrvených sójových bôbov, praženej pšenice, vody a soli. Jej chuť je pre potreby marinovania zvýraznená zmesou korenia (cesnak, cibuľa, zázvor, víno a čili). Vďaka fermentácii dochádza k dokonalému štiepeniu bielkovín, sacharidov a tukov.
2. … Teriyaki omáčka si nevyžaduje použitie žiadnych ďalších ochucovadiel. Jedlo sa vďaka Teriyaki ochutí prírodnou a zdravou cestou. Skúste preto náš skvelý recept Kuracie prsia s Teriyaki omáčkou a dajte nám vedieť, či ste nepotrebovali žiadne dochucovadlá.
3. … Teriyaki omáčka neobsahuje konzervačné látky, umelé farbivá, glutamát a dokonca ani lepok! Lepok z pšenice sa odstráni pri fermentácii.