Pečené kuracie krky s koreňovou zeleninou a vínom, placky z červenej šošovice

18. JÚLA 2023

recept-kuracie-krky-a-placky-z-cervenej-sosovice-scaled
person
AUTOR RECEPTU

HYZA

clock
TRVANIE 1h 30m
food
POČET PORCIÍ 4

„Kuracie krky patria k jemným delikatesám,“ tvrdí šéfkuchár Juraj Hruška. Neveríte? Skúste si spolu s ním pripraviť pečené kuracie krky s koreňovou zeleninou a vínom, zabalené do placiek z červenej šošovice. A ak vám zostane mäso z prípravy, dáme vám skvelú radu, čo s ním.

Čas prípravy: 90 minút
Počet porcií: 4

Ingrediencie na pečené kuracie krky:

800 g čerstvé kuracie krky

  • Soľ, korenie
  • 150 g cibuľa
  • 10 g cesnak
  • 50 g biela slanina/lardo
  • 50 g mrkva
  • 50 g petržlen
  • 1 palica sedano zeler
  • 200 g lúpané paradajky
  • 100 g červené víno
  • 100 g kurací vývar
  • 2 g tymián
  • 3 g rozmarín

Ingrediencie na šošovicové placky:

  • 250 g červená šošovica
  • 500 g voda
  • Soľ
  • 20 g čerstvý zázvor
  • 1 ks chilli paprička
  • 20 g koriander
  • 1 strúčik cesnak

Ingrediencie na prípravu šalátu:

  • Čerstvá uhorka 200 g
  • Červená cibuľa 100 g
  • Olivový olej
  • Citrónová šťava
  • Med
  • Koriander

Ingrediencie na pečené kuracie krky s koreňovou zeleninou a vínom, placky z červenej šošovice

Postup prípravy:

  1. Zeleninu nadrobno nakrájame, pridáme lardo, lúpané paradajky a pripravíme z nich základ.
  2. Na oleji orestujeme kuracie krky a pridáme ich do základu.
  3. Zmes osolíme, okoreníme, pridáme do nej bylinky, celú ju podlejeme červeným vínom a kuracím vývarom, prikryjeme a vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov.
  4. Krky dusíme domäkka, pokým sa mäso nezačne oddeľovať od kosti.
  5. Medzitým si pripravíme šošovicové placky. Z prepláchnutej šošovice a ostatných surovín vymixujeme hmotu, ktorú necháme na hodinu odstáť.
  6. Placky na suchej panvici bez oleja opekáme z obidvoch strán.
  7. Po upečení vyberieme a pooberáme mäso, ktoré vložíme naspäť do zredukovanej omáčky a túto zmes kladieme na pripravené placky zo šošovice.
  8. Na záver si pripravíme šalát z uhorky a červenej cibule, ktorý polejeme dresingom z medu, olivového oleja a citrónovej šťavy.

Vedeli ste, že:

Milí priatelia, tento recept je úžasný v tom, že pri ňom dokážete spotrebovať úplne všetko. Aj z obratých krkov môžete spraviť výborný demi-glace a pokiaľ vám ešte zostane mäso, odporúčam použiť ho na prípravu lahodnej kuracej pasty.

heart-small

Ohodnotiť recept

Priemer: 0 / 5. Počet hodnotení: 0

Zdieľajte so známymi

heart

RECEPTY Inšpirujte sa
chutnými receptami

recepty-badge