Pečené kuracie krky s koreňovou zeleninou a vínom, placky z červenej šošovice
18. JÚLA 2023
AUTOR RECEPTU
HYZA
TRVANIE
1h 30m
POČET PORCIÍ
4
„Kuracie krky patria k jemným delikatesám,“ tvrdí šéfkuchár Juraj Hruška. Neveríte? Skúste si spolu s ním pripraviť pečené kuracie krky s koreňovou zeleninou a vínom, zabalené do placiek z červenej šošovice. A ak vám zostane mäso z prípravy, dáme vám skvelú radu, čo s ním.
Čas prípravy: 90 minút
Počet porcií: 4
Ingrediencie na pečené kuracie krky:
- Soľ, korenie
- 150 g cibuľa
- 10 g cesnak
- 50 g biela slanina/lardo
- 50 g mrkva
- 50 g petržlen
- 1 palica sedano zeler
- 200 g lúpané paradajky
- 100 g červené víno
- 100 g kurací vývar
- 2 g tymián
- 3 g rozmarín
Ingrediencie na šošovicové placky:
- 250 g červená šošovica
- 500 g voda
- Soľ
- 20 g čerstvý zázvor
- 1 ks chilli paprička
- 20 g koriander
- 1 strúčik cesnak
Ingrediencie na prípravu šalátu:
- Čerstvá uhorka 200 g
- Červená cibuľa 100 g
- Olivový olej
- Citrónová šťava
- Med
- Koriander
Postup prípravy:
- Zeleninu nadrobno nakrájame, pridáme lardo, lúpané paradajky a pripravíme z nich základ.
- Na oleji orestujeme kuracie krky a pridáme ich do základu.
- Zmes osolíme, okoreníme, pridáme do nej bylinky, celú ju podlejeme červeným vínom a kuracím vývarom, prikryjeme a vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov.
- Krky dusíme domäkka, pokým sa mäso nezačne oddeľovať od kosti.
- Medzitým si pripravíme šošovicové placky. Z prepláchnutej šošovice a ostatných surovín vymixujeme hmotu, ktorú necháme na hodinu odstáť.
- Placky na suchej panvici bez oleja opekáme z obidvoch strán.
- Po upečení vyberieme a pooberáme mäso, ktoré vložíme naspäť do zredukovanej omáčky a túto zmes kladieme na pripravené placky zo šošovice.
- Na záver si pripravíme šalát z uhorky a červenej cibule, ktorý polejeme dresingom z medu, olivového oleja a citrónovej šťavy.
Vedeli ste, že:
Milí priatelia, tento recept je úžasný v tom, že pri ňom dokážete spotrebovať úplne všetko. Aj z obratých krkov môžete spraviť výborný demi-glace a pokiaľ vám ešte zostane mäso, odporúčam použiť ho na prípravu lahodnej kuracej pasty.