Pečené kurča na pomarančoch a červenej cibuli
9. JÚLA 2021
AUTOR RECEPTU
HYZA
TRVANIE
1h 15m
POČET PORCIÍ
6
Kombinácia mäsa a ovocia? V poslednom čase sa objavuje čoraz viac receptov. My si dnes pripravíme pečené kura na pomarančoch. Postup je pre mierne pokročilých, ale zvládne ho aj začínajúci nadšenec. Tento recept patrí k tým, ktoré zmiznú z taniera skôr než poprajeme dobrú chuť.
Čas prípravy: 75 minút
Počet porcií: 6
Ingrediencie na pečené kura
- 1 ks Zlaté kurča
- 2 veľké pomaranče
- 1 väčšia červená cibuľa
- 1 hlavička cesnaku
- 4 vetvičky rozmarínu
- vetvička tymianu
- zväzok petržlenovej vňate
- 50 g masla
- 30 ml oleja
- soľ
Postup prípravy:
- Petržlenovú vňať a rozmarín nasekáme a zmiešame ich s maslom izbovej teploty.
- Zlaté kurča osušíme papierovou utierkou a z oboch strán ho poriadne osolíme.
- Kuraťu uvoľníme kožu na prsiach a pod kožu mu prstami vtlačíme bylinkové maslo.
- Do dutiny kuraťa vložíme tymian, petržlenovú vňať, rozmarín a tri štvrtiny pomaranču.
- Zapekaciu misu vymastíme repkovým olejom, naukladáme do nej pomaranče nakrájané na osminy, cibuľu nakrájanú na väčšie kúsky a pozdĺžne prerezanú hlavičku cesnaku aj so šupkou.
- Do misy ďalej vložíme kura a potrieme ho olejom.
- Na záver kuriatku prekrížime a zviažeme nohy špagátom, alebo mu ich zachytíme o kožu.
- Kura pečieme dozlatista pri teplote 210 stupňov približne hodinu.
- Pečené kura podávame s ryžou, preliate výpekom, pečeným pomarančom, cibuľou a cesnakom.
Čo ste (možno) nevedeli o kuracom mäse:
1. Vďaka nízkemu podielu tuku je kuracie mäso vhodné pri liečebných aj redukčných diétach.
2. Welfare chov je zárukou kvality kuracieho mäsa — preto vyberajte dôkladne. Vaše pečené kura môže chutiť ešte lepšie!
3. Kuracina je zdrojom plnohodnotných bielkovín, minerálnych látok (draslík, horčík, fosfor, vápnik, železo) a vitamínov.