PHO BO polievka
10. NOVEMBRA 2022
AUTOR RECEPTU
HYZA
TRVANIE
1h 30m
POČET PORCIÍ
4
„Ak vám učarovala ázijská kuchyňa, skúste pravú vietnamskú polievku Pho Bo, alebo skôr Pho Ga, teda jej variant s kuracím mäsom. Aby bola polievka výdatná a skvele chutila, do vývaru potrebujete konkrétnu ingredienciu – a z obyčajného vývaru sa stane tekuté zlato.” V tomto recepte vám šéfkuchár Peter Slačka prezradí, čo to je.
Čas prípravy: 90 minút
Počet porcií: 4
Ingrediencie na kuraciu PHO BO polievku:
- 3 kg kuracia polievková zmes
- 600 g čerstvé kuracie krky
- 250 g čerstvé kuracie srdcia
- 250 g čerstvé kuracie žalúdky
- 2 ks škorica
- 5 ks kardamóm
- 40 g zázvor
- 2 ks badián
- 2 ks cibuľa
- 50 g rybacia omáčka
- 50 g sójová omáčka značky
- soľ
- cukor
- 200 g ryžové rezance 3 mm
- koriander
- thajská bazalka
- jarná cibuľa
- klíčky
- limetka
- chilli omáčka Sriracha
Postup prípravy:
- Kuracie trupy (1 kg) upečieme v rúre na 200 °C.
- Do hrnca vložíme zvyšné 2 kg surových trupov, krky, srdiečka a žalúdky.
- Pridáme koreniny, cibuľu, 20 g rybacej omáčky a 50 g sójovej omáčky.
- Zalejeme studenou vodou.
- Pomaly privedieme k varu a postupne odoberáme zrazenú bielkovinu.
- Pomalým varom varíme pho bo cca 4 – 6 hodín.
- Počas varenia vyberáme uvarené srdiečka, krky a žalúdky, aby sa nerozvarili.
- Vývar scedíme cez jemné sitko a dochutíme soľou a troškou cukru.
- Ryžové rezance si vopred namočíme do studenej vody.
- Krky oberieme od mäsa, žalúdky nakrájame a srdiečka necháme v celku.
- Uvaríme rezance.
- Do misky vložíme uvarené rezance, nasekaný zázvor, bylinky a pokvapkáme rybacou omáčkou.
- Zasypeme klíčkami, jarnou cibuľkou a mäsom.
- Zalejeme famóznym vývarom.
- Takto hotovú pho bo kuraciu polievku môžeme servírovať s limetkou a srirachou.
Vedeli ste, že…
Kosti rozložíme rovnomerne vedľa seba na pekáč – teplota 180 °C. Pečieme do zlatohneda. Rovno vložíme do hrnca s rozvareným vývarom. Vývar varíme cca 1,5 – 2 h, potom kosti vyberieme a scedíme. Čírosť vývaru dosiahneme tým, že varíme tiahnutím, teda pomalým varom, kedy vývar len prebubláva na nízkej teplote a odstraňujeme zrazenú bielkovinu počas varenia. Na konci precedíme cez sitko alebo gázu.