Pohánkový piroh plnený kuracím filé s kôprom a crème fraîche
18. JÚLA 2023
AUTOR RECEPTU
HYZA
TRVANIE
1h
POČET PORCIÍ
4
„Skúsili ste už niekedy kuracie filé ako plnku? Ja vás navyše naučím nielen to, ako pripraviť samotné pirohy, ale dám vám skvelý tip na topping, ktorý toto jedlo povýši o ďalšiu úroveň vyššie.“ Inšpirujte sa ďalším zo skvelých receptov, ktoré pre vás vymyslel a navaril šéfkuchár Juraj Hruška.
Čas prípravy: 60 minút
Počet porcií: 4
Ingrediencie na prípravu pirohu s kuracím filé:
- 200 g pohánková múka
- 200 g hrubá múka
- 1 vajce
- Soľ, korenie
- 2 žĺtky
- 100 g cibuľa
- 50 g kôpor
- 3 g muškátový orech
- 10 g cesnak
- 150 g maslo
- 120 g crème fraîche
- Lardo (talianska biela slanina)
Postup prípravy:
- Z múky, soli a vajíčka a malého množstva vody vypracujeme cesto na pirohy, ktoré zabalíme do fólie a necháme odpočívať na 30 minút.
- Nakrájame si kuracie filé, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a prudko restujeme na oleji, následne posolíme a okoreníme.
- Filé na panvici odstavíme z ohňa a nastrúhame cesnak, muškátový orech s kôprom.
- Do chladnúcej zmesi ešte pridáme obidve žĺtka, ktoré celú zmes spoja.
- Odpočinuté cesto rozvaľkáme a vykrojíme pirohy.
- Pirohy naplníme pripravenou zmesou.
- Pirohy varíme v osolenej vode, pokým nevyplávajú na hladinu.
- Na panvici si pripravíme emulziu tak, že rozpustíme maslo a opatrne pridáme vodu z pirohov.
- Na dozdobenie pridávame nasekaný kôpor s jemne osoleným crème fraîche.
Vedeli ste, že:
Milí priatelia, pri príprave tohto jedla sa môžete inšpirovať tradičnou prípravou pirohov. Odporúčam, aby ste skúsili ochucovať aj vypečenou slaninkou či dokonca natenko nakrájaným lardom. Tenký plátok larda (talianskej slaniny) sa pôsobením tepla celkom rozpustí a vytvorí na povrchu pirohu lesklú glazúru.