Zapekané cestoviny s rajčinovou omáčkou, tekvicou a kuracím mäsom
7. OKTÓBRA 2021
AUTOR RECEPTU
HYZA
TRVANIE
2h
POČET PORCIÍ
3
Dnes si pripravíme veľmi jednoduché a chutné jedlo – zapekané cestoviny s kuracím mäsom, rajčinovou omáčkou a tekvicou. Recept si môžete obmieňať podľa typu cestovín a prípravy rajčinovej omáčky. Či ste milovníkmi domácej rajčinovej omáčky alebo ju kupujete už hotovú, jedno je isté, zapekané cestoviny s kuracím mäsom na spôsob Simony Malkovej vás zaručene dostanú!
Čas prípravy: 120 minút
Počet porcií: 3
Ingrediencie na cestoviny s kuracím mäsom
- 250 g čerstvého kuracieho filé, vnútorný prsný sval
- 200 g cestovín penne
- 250 g tekvice hokkaido
- 400 g krájaných rajčín
- 120 g mozzarelly
- 50 g parmezánu
- 100 ml vody
- 2 PL olivového oleja
- hrsť čerstvej bazalky
- 1 ČL sušeného cesnaku
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup prípravy:
- Umytú tekvicu vydlabeme a nakrájame na kocky.
- Kocky tekvice preložíme do menšej zapekacej misy, prelejeme ich 1 PL oleja, okoreníme, osolíme a upečieme domäkka, približne 40 minút pri teplote 180 °C.
- Kuracie filé medzitým nakrájame na kúsky, okoreníme, osolíme a orestujeme na zvyšnom oleji.
- Prilejeme k nim krájané rajčiny, vodu a krátko povaríme.
- Omáčku na cestoviny s kuracím mäsom ďalej dochutíme sušeným cesnakom a nasekanou bazalkou, všetko spolu premiešame a odstavíme z plameňa.
- Vo väčšej mise následne zmiešame vopred uvarené cestoviny podľa návodu s rajčinovou omáčkou a upečenou tekvicou.
- Cestovinovú zmes preložíme do zapekacej misky, navrch naukladáme plátky mozzarelly a strúhaný parmezán.
- Cestoviny pečieme dozlatista pri teplote 180 °C približne 25 minút.
- Cestoviny s kuracím mäsom podávame vždy s čerstvou bazalkou.
Vedeli ste, že…
1. Prvé paradajky priviezol Cortéz v roku 1519 z Ameriky do Európy. No Taliani potrebovali ďalších 200 rokov, kým sa v kuchyni objavila ich legendárna paradajková omáčka, ktorá sa neskôr stala absolútnou klasikou.
2. Priemerný Talian zje ročne až 51 kilogramov cestovín. Slovák okolo 5 kg.
3. Odborníci na výživu sa zhodli, že cestoviny sú zdraviu prospešným jedlom. Obsahujú totiž bielkoviny, sacharidy, vodu a majú nízky podiel tuku. Taktiež obsahujú vápnik, fosfor, stopové prvky železo a zinok. Veľmi ľahko sa trávia a jednou z ich veľkých výhod je, že si ich vieme pripraviť jednoducho a rýchlo.