Paštéta z kuracích pečienok s cibuľovou marmeládou
2. JANUÁRA 2023
AUTOR RECEPTU
HYZA
TRVANIE
20m
POČET PORCIÍ
4
„Kuracia paštéta je skvelá a pritom na prípravu jednoduchá pochúťka pre ktorúkoľvek časť dňa. Dnes vám ukážem recept na jemnú domácu paštétu z kuracích pečienok a pridám tip, ako odstrániť jej horkú chuť. Nad týmto receptom určite nezaplačete, aj keď obsahuje úžasnú cibuľovú marmeládu”, dodáva s úsmevom šéfkuchár Peter Slačka.
Čas prípravy: 180 minút
Počet porcií: 4
Ingrediencie na paštétu z kuracích pečienok:
- 500 g kuracie pečienky
- 100 g slanina
- 200 g šalotka banánová
- 100 g portské víno
- 100 g víno Madeira
- 50 g Metaxa
- 200 g vajcia
- 10 g soľ
- 2,5 g konzervačná soľ
- 0,5 g korenie čierne
- 200 g maslo
Postup prípravy:
- Dáme variť vodu do kanvice a pripravíme „vodný kúpeľ“.
- Nastavíme rúru na 120 °C.
- Kuracie pečienky očistíme.
- Na tuku opečieme nakrájanú slaninu a šalotku.
- Pridáme alkohol a varíme cca 3 minúty na slabom ohni.
- Precedíme a cibuľu so slaninou odstránime.
- Malo by zostať cca 200 g tekutiny.
- Maslo zohrejeme na izbovú teplotu tak, aby bolo mäkké.
- Do mixéru vložíme zvyšné ingrediencie okrem masla.
- Rozmixujeme do hladka.
- Postupne pridáme maslo a mixujeme 20 sekúnd, aby sa maslo spojilo so zmesou.
- Do predpripravenej nádoby precedíme cez jemné sitko.
- Paštétu dáme do sklenených pohárov.
- Varíme vo vodnom kúpeli, pokiaľ paštéta z kuracích pečienok dosiahne 68 °C.
- Necháme vychladnúť a môžeme servírovať, kedykoľvek máme chuť, s chlebíkom a cibuľovou marmeládou.
Vedeli ste, že…
Milí priatelia, ak chcete znížiť horkosť domácej paštéty, dôkladne očistite pečienky, odstráňte blanky a žilky nožom a marinujte v mlieku minimálne 3 hodiny v uzavretej nádobe v chlade. Mlieko totižto zjemňuje prirodzenú mineralitu.